Locuri de munca in IT – ce limbaje de programare se cauta

Datorita cloud-ului, a necesitatii crescute pentru noi aplicatii mobile, a cantitatilor mari de date, piata de locuri de munca in IT este foarte bogata si variata. Totodata, dinamica dezvoltarii aplicatiilor este foarte mare, piata de software fiind in continua extindere in toate domeniile de activitate. Mai mult, pentru a asigura securitatea informatiilor, organizatiile mari si mici se bazeaza tot mai mult pe profesionisti IT calificati si specializati.

De aceea, locurile de munca in IT sunt deseori foarte bine platite si ofera beneficii deziderabile, cum ar fi posibiliattea de a lucra de la distanta si a evolua in cariera.

Totusi, pentru a face fata in domeniul IT, trebuie sa fii bine pregatit si sa cunosti unul sau chiar mai multe limbaje de programare.

 

Progaramarea – o mare provocare

Programarea poate fi un domeniu plin de provocari si multi aleg sa inceapa cu un limbaj facil care sa ii ajute sa inteleaga bazele. Cu toate ca s-ar putea sa nu fie usor sa inveti singur un limbaj de programare, poti construi o baza solida apeland la cursurile si tutoriale online. Urmatorul pas ar trebui sa fie participarea la diverse proiecte, chiar si fara beneficii, care sa te ajute sa aprofundezi informatiile. Cu putin noroc, poti sa prinzi un internship platit in cadrul unei companii – ceea ce ar fi ideal pentru a invata sa lucrezi in echipa, sa relationezi cu clientii, sa vezi cum este sa respecti un deadline, sa mergi intr-un teambuilding, dar si multe alte lucruri utile. Majoritatea programelor de practica in IT sunt platite, cu sume diferite, in functie de angajator si de limbajul de programare invatat in cadrul practicii.

 

Alegerea unui limbaj de programare

Cand incepti sa inveti programare si alegi un limbaj, este foarte posibil sa te simti coplesit. Exista atat de multe optiuni variate, fiecare avand un anumit scop – de la creare de pagini web simple, la aplicatii complexe pentru computere si telefoane mobile. Sa stii ca pana si cei mai experimentati programatori au nevoie de studiu si de timp pentru a decide ce limbaj de programare este mai potrivit pentru o anumita sarcina, asa ca nu trebuie sa te simti depasit de situatie.

 

Limbaje de programare cautate

  • Daca esti la inceput, se recomanda sa te orientezi catre cele mai simple limbaje de programare. Acestea ar putea fi HTML si CSS. Cu toate ca nu nu sunt limbaje de programare propriu-zise, te vor ajuta sa te familiarizezi cu un editor de text si sa construiesti rutine conform regulilor de programare. Cu alte cuvinte, te pot ajuta sa intelegi bazele unui limbaj de programare.
  • JavaScript si PHP – sunt cele mai usoare limbaje de programare si se pot combina cu HTML si CSS pentru a crea aplicatii web, mobile sau programe desktop dinamice.
  • Python, Ruby, Go Lang, R si Swift – sunt special concepute pentru a fi usor de invatat si au o sintaxa simpla.
  • Java si C# – sunt limbaje de programare de complexitate medie si, totodata, dispun de multe resurse si documentatie pentru a gasi raspuns la orice intrebare aparuta.
  • C si C++ – sunt limbaje de programare care te vor obliga sa cauti metode de gestionare a memoriei, dar de mare folos pentru a invata si exersa conceptele de baza ale programarii.
  • Rust, Scala, Clojure, Erlang si Elixir – sunt orientate catre functionalitate, dar sunt complexe si dificile pentru un incepator.

 

Cele mai cunoscute frameworkuri de programare

  • Django – Python Framework

Django este un framework care ajută la construirea de aplicații web de calitate. Este utilizat pe scară largă pentru dezvoltarea rapidă a API-urilor și aplicațiilor web. Mai mult, Django este un framework open source cu o comunitate mare.

  • Spring – Java Framework

Spring este cel mai popular framework de dezvoltare a aplicațiilor enterprise folosind Java. Permite dezvoltatorilor să scrie aplicații web backend în Java, care pot rezolva probleme simple sau probleme complexe. Spring Framework ofera o performanta si o securitate crescuta.

  • Laravel – PHP Framework

Laravel este un framework PHP creat in 2011 de catre Taylor Otwell, fiind inspirat din arhitectura MVC a frameworkului CodeIgniter. Frameworkul Laravel este cel mai popular framework PHP in momentul de fata, acesta avand un ecosistem mare in spate, cu o multime de tutoriale, resurse, si cu o comunitate dornica sa ajute. Cu ajutorul lui Laravel se pot crea aplicatii simple sau aplicatii complexe, learning path’ul fiind foarte usor, incat orice developer de PHP poate sa creeze o aplicatie custom folosind Laravel PHP Framework.

Frameworkul Laravel foloseste componente alte frameworkului Symfony, un alt framework de PHP care se adreseaza aplicatiilor de tip enterprise, care este putin mai dificil de invatat in comparatie cu Laravel.

In momentul de fata, ultima versiune de Laravel este 7.13, ultima versiune de Symfony este 5.1. Alte frameworkuri de PHP intens folosite sunt: YII Framework, Cake PHP, Codeigniter 4, Slim PHP.

Merita mentionat si Hack Lang, varianta de PHP imbunatatit a celor de la Facebook. Daca doresti ca intro zi sa ajungi sa lucrezi pentru Facebook iti recomandam sa studiezi PHP si Hack Lang.

Pana sa fie lansat PHP 7, Hack Lang era mai rapid, insa odata cu lansarea PHP 7, viteaza aplicatiilor s-a dublat de la sine, astfel incat firme ca Wikipedia si Baidu au spus public ca versiunea noua de PHP i-a ajutat sa economiseasca peste 1 milion de dolari de la plata hostingului pentru aplicatiilor web. Varianta actuala de PHP este PHP 7.4, urmand ca in Decembrie sa fie lansat PHP 8.

In momentul de fata, PHP este cel mai utilizat limbaj de programare web, fiind folosit de catre 80% dintre siteurile web. WordPress este un CMS bazat pe PHP, acesta este utilizat in peste 33% din site-urile de pe internet. Cei de la WordPress au lansat WooCommere, un eCommerce CMS, care se adreseaza magazinelor online.

Cele mai cunoscute CMS’uri web folosesc PHP, acestea sunt WordPress, Drupal, Joomla.

Cele mai mari site-uri web care folosesc PHP sunt Facebook, Yahoo, Wikipedia, Baidu, Tumblr, Slack, MailChimp, Flickr, Canva si WordPress.

  • Ruby on Rails – Ruby Framework

Ruby on Rails (ROR) este un framework de dezvoltare web foarte eficient creat de David Heinemeier Hansson. Rails este un framework open source, care permite dezvoltarea de aplicatii web sau mobile, aplicatii de tip backend, pe o structura MVC (Model View Controller). Ruby on Rails este folosit de obicei pe partea de back end, combinat cu un framework de Javascript pe frontend. Multi developeri folosesc Ruby on Rails in combinatie cu jQuery, Angular JS, React JS sau Vue JS.

Merita mentionat faptul ca frameworkurile de PHP Laravel si Symfony se inspira din Ruby on Rails la implementarea unor functionalitati. Ceea ce este foarte bine, apreciem faptul ca frameworkurile iau partea buna si utila din alte frameworkuri care se adreseaza altor limbaje de programare.

Varianta actuala de Ruby on Rails este Rails 6, iar acesta este folosit de firme precum: Basecamp, Github, Shopify, Airbnb, Twitch, SoundCloud, Hulu si Square.

  • React JS – Javascript Framework

React nu este un framework, este o bibliotecă folosita in aplicatii Javascript pentru frontend. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să fie disponibil pe listă, deoarece mulți dezvoltatori consideră React ca un framework.

React este foarte popular în cadrul developerilor datorită arhitecturii sale revoluționare bazate pe componente. Mai mult, React oferă programatorilor o interfață intuitiva și rapidă pentru crearea aplicatiilor software, pentru web sau mobile.

React JS este o librarie de Javascript open source, dezvoltata in cadrul Facebook si Instagram.

React Native este un framework ce permite programatorilor sa creeze aplicatii mobile native, pentru iOS si Android. Angajatorii se orienteaza spre aplicatii hibride, facute cu React Native, in Javascript, deoarece cu acelasi cod se pot face aplicatii de iOS si Android, astfel ca in loc sa angajeze doua persoane, angajatorii prefera sa aiba un angajat care sa poata face atat aplicatia de Android cat si cea de iOS.

  • Angular JS – Javascript Framework

Angular este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune frameworkuri de Javascript. Acesta este dezvoltat de catre compania Google. In momentul actual, ultima versiune de Angular JS este 9.1.10.

  • Express JS – Javascript Backend Framework

Express este un framework flexibil și minimal care oferă programatorilor de javascript diverse funcții pentru dezvoltarea aplicatiilor web și mobile. Este un framework de javascript open source, care permite crearea de software pentru backend.

Express JS, este cel mai cunoscut framework bazat pe Node JS. Arhitectura sa l-a ajutat sa devina frameworkul preferat al dezvoltatorilor de javascript care fac aplicatii de backend.

Este cunoscut faptul ca NodeJS este mult mai rapid decat PHP si Ruby. Daca vreti sa creati aplicatii de chat, care necesita un flux mare de date, concurenta si functii asincrone va recomandam sa folositi Node.js.

  • Vue JS – Javascript Framework

Vue.js este unul dintre cele mai noi frameworkuri de Javascript, insa a urcat rapid in topuri datorita simplicitatii si a avantajelor oferite. Aest framework a fost creat de catre Evan You, un fost dezvoltator al frameworkului Angular JS. Cei care au lucrat cu Angular 1/2 si Vue JS 1, au realizat ca cele doua seamana foarte bine, asta pentru ca Evan You s-a inspirat destul de mult cand a realizat prima varianta de Vue Js. Insa acum, Vue Js este aproape la versiunea 3, aceasta trebuia sa fie lansata in Februarie 2020, insa lansarea oficiala a fost amanata deocamdata.

Pentru developerii de jQuery recomandam trecerea la Vue Js, deoarace lean path’ul de invatare al Vue Js este foarte rapid si usor, daca programatorul dispune de cunostinte de plain Javascript si de jQuery.

  • jQuery – Javascript Library

jQuery este o librarie de javascript care ocupa putin, este rapida si usor de invatat. jQuery permite manipularea continutului paginilor web (a DOM’ului), permite traversarea elementelor paginii, crearea si atribuirea de evenimente, dar este cel mai cunoscut pentru animatiile care pot fi create cu usurinta folosind jQuery.

Cel mai nou sondaj al StackOverflow arata ca, in continuare, jQuery este cel mai cunocut si cel mai folosit framework de Javascript in 2020.

Varianta actuala de jQuery, 3.5.1, aduce imbunatatiri de securitate, fapt pentru care va recomandam sa folositi mereu ultima varianta a limbajelor de programare, dar si a frameworkurilor si CMS’urilor utilizate.

  • Flask – Python Framework

Frameworkul Flask a fost creat in 2004 de catre Armin Ronacher. Flask permite crearea de aplicatii de backend folosind Python, aceste aplicatii avand o dimensiune mica, oferind developerilor performanta crescuta a vitezei de incarcare a datelor.Frameworkul este minimal, fiind axat pe marirea vitezei de incarcare a aplicatiilor. Folosind acest framework de Python, developerii por crea aplicatii scalabile, care sa rezolve probleme mici la inceput, urmand sa ajunga la rezolvarea unor probleme complexe.

  • .NET Framework

.NET este un framework software dezvoltat de Microsoft care rulează în principal pe Microsoft Windows. Frameworkul denumit si ASP DOT NET sau doar DOT NET, include o bibliotecă de clase mare, numită Framework Class Library (FCL) și oferă interoperabilitatea limbajului în mai multe limbaje de programare.

.NET permite rularea de site-uri web, servicii, aplicații desktop și multe altele pe Windows.

.NET Core este o implementare ce permite rularea de site-uri web pe mai multe platforme pentru realizarea de servicii și aplicații de consolă pe Windows, Linux și macOS. .NET Core este open source pe GitHub.

Spune ce crezi

Căutare Blog

Ultimele Joburi

Cariere.ro este un site generalist de locuri de muncă care acoperă toate domeniile. Toate anunțurile sunt verificate înainte de a fi publicate în platformă.

Parteneri

Talent Acquisition Platform – tap.eu
Cariere Juridice – carierejuridice.ro

Acest site foloseste cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe. Am înțeles ☒